In het kader van het Purcell jaar van de vocale muziek ontwikkelde initiatiefnemer Koos B. in samenwerking met regisseur Willy G een nieuwe vorm van muziektheater; de politiek historische revue 2.0 in conceptuele context.
Koos B, oprichter, dirigent en financiële man van popkoor B’Kooze koos voor een gedurfde en provocatieve productie. Het grootste gedeelte van de handeling in deze zgn mini-opera speelt zich af in een beklemmende ruimte met centraal èn op de achtergrond een groot traditioneel instrument.
De boodschap van B’Kooze ligt er dik bovenop: het leven is lijden.
Dit lijden wordt door elk van de karakters krachtig ingevuld. Om te beginnen door Nico A, die Herman de H verving bij de tenoren. Hij is wellicht vocaal en acteer-technisch net een maatje kleiner dan de fenomenale zangers om hem heen, maar hij wist toch op overtuigende wijze een tenor neer te zetten.
Zijn (in de opera) geliefde (rechts vooraan) wordt vertolkt door Anja B, eigenlijk een sopraan van wereldklasse, die jammer genoeg eigenlijk niet buiten Zoetermeer op de podia te horen is. Sopranen en alten bewijzen hier, niet voor het eerst, over een wendbaar instrument te beschikken.
De klank van het koor is betoverend en expressief. Met bloedstollende intentie en weet het ensemble haar verlangens prachtig tot uitdrukking te brengen en met haar minstens zo overtuigende ritmische vondsten komt de frustratie, de woede en het verdriet ontroerend tot uiting.
De symbiose van ritmiek, acteerwerk en choreografie complementeert de zang van het ensemble perfect: elk gebaar, elke beweging, elke gezichtsuitdrukking is betekenisvol..
De 2e stem zou oorspronkelijk gezongen worden door Simon van D, maar die heeft voorlopig alles afgezegd in verband met stemproblemen. Jammer.
Hij is vervangen door Johannes S die wist te verrassen met een glanzend stemgeluid in alle registers. Na zijn sterfscène, helaas niet in beeld, viel hem een uiteindelijk minutenlang daverend applaus ten deel.
Een groot talent is organist Berend,volkomen terecht centraal in het midden gepositioneerd ,dat door de casting director van B’Kooz, Koos B, is geëngageerd voor volgend seizoen.
Ook de overige stemgroepen werden op topniveau vertolkt. Ten eerste was er Egbert C. Met een duistere, weerklinkende stem in zijn strot en een partituur in zijn hand zette hij aan het begin van de knap uitgelichte akte de sfeer neer voor de rest van de compositie; de mens vindt alleen rust in het graf.
De enscenering (alweer door Koos B) en de wijze waarop het fysiek van de zangers dienst doet aan de wonderlijke koorklank verdient eveneens alle lof!
Thanks, great article.